Střípky ze života i z táborů, včetně informací

Můj patron

22. 10. 2012 21:51

Každý z nás má určitě svého patrona. Někdo jednoho, někdo dva, někdo i víc. Patron je člověk (většinou někdo ze světců), který nám svým životem mají dávat vzor. Skrze své patrony se máme přimlouvat k Bohu. Rok víry, který byl zahájen před několika dny, nám může být připomínkou toho, že právě tito světci, jejichž jména nosíme, byli horliví ve víře, lásce a naději, a někteří pro své přesvědčení prolili i svou krev a stali se tak mučedníky (tak jako například blahoslavení pražští františkáni).

Prvního patrona dostáváme při křtu. Většinou ho za nás vybírají rodiče a kmotři. Ovšem dnes je populární dávat dětem jména, která nejsou ve společenství svatých zastoupena. Proto se ještě přidává při křtu jméno nějakého světce. Přichází nám otázka - ale proč, když to jméno nebude pokřtěný užívat?

Dalšího patrona si většinou v tom křesťanském putování již vybíráme sami. Při přijímání pečetě Darů Ducha svatého, nás biskup (nebo udělovatel svátosti) oslovuje jiným jménem, než máme napsáno v občance. I tady je tento patron naším vzorem v putování na pozemské pouti.

V řeholních společenstvích je také zvykem, že noví kandidáti dostanou od svého představeného jméno, kterým se bude dotyčný nazývat.

Na jedné z přednášek jsem zaslechl: "Změna jména úzce souvisí z povoláními, která nám Bůh dává. V mnoha pasážích Písma svatého se o tom můžeme dočíst - Šimon=Petr, Šavel=Pavel. Bůh nás povolává do zasvěcených stavů. Bůh je jako GPS - když špatně odbočíme, nejprve nás vrací zpět a poté co si tvrdohlavě jdeme svou cestou, přepočítá a vytvoří novou cestu k Němu." (Kolegové radši neřešme kdo předášel nebo co to bylo za přednášku :) )

Každým přijetím nového jména - křestního, biřmovacího či řeholního - je pro nás nachystán od Boha úkol, který máme stejně jako jméno přijmout a nést jej. A abychom měli oporu a vytrvalou pomoc, jsou pro nás vždy nachystáni ti, jejichž jména jsme přijali.

Krásné dny

Jiří (Jakub Maxmilián Maria) Novák

 

Zobrazeno 1074×

Komentáře

MaruškaŠ

s tou GPS je to moc pěkné :-)

GPS

se mnou? :D

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio