Střípky ze života i z táborů, včetně informací

Svoboda a demokracie

17. 11. 2013 12:40

Včera jsem byl ve Znojmě a řekl jsem si, že se s vámi o moji zkušenost a mé pocity podělit. 

Dneska je připomínka 17. listopadu, kdy je tzv. "Den studentstva". S tímto datem se nám vybaví ovšem události spojené se Sametovou revolucí. V tento den to všechno odstartovalo, pád režimu.

Včera v kostele Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava byla mše svatá a setkání politických vězňů. Bylo to spíše requiem za zemřelé politicky vězněné. Na setkání na faře jsme tvořili společenství i s pánem, kterému bylo 88 let. Pro mě velice silný zážitek po kterém neustále přemýšlím o nás, naší zemi.

Pomník, který v roce 1993 postavili tito lidé před kostelem, světil želivský opat Tajovský. A včera, po 20ti letech, jsem tam zavítal s naším novoříšským opatem Marianem.

Ten v kázání mluvil o tom, že pro nás mladé je vůbec nepředstavitelné, co se v těch dobách ve vězení dělo. Navíc, že nejsme ani ochotni slyšet. Myslel to obecně, vím, že spousta lidí v mém okolí se informovat chce. Ale má pravdu v tom, že je nás v porovnání se všemi "hrstka". 

Chci, abychom se dozvídali o tom co se dělo. Lidská paměť je hodně krátká. Pak není divu, že po "pouhých" 24 letech se volí strany s komunistickou ideologií (která je podle slov zákona zavrženíhodná) do parlamentu. Že následovníci těch lidí, kteří bezhlavě a bezdůvodně zabíjeli ty, kteří jim nešli na ruku NÁS VEDOU K LEPŠÍM ZÍTŘKŮM. Pro všechny společnosti nepochopitelné!!!

Poslední věc, kterou mám na srdci a zaujala mě včera - važme si svobody. Dříve by asi těžko každý studoval vysokou školu, protože byl rád, že s kádrovým profilem svých rodičů studoval maturitu. Schola, setkání ministrantů, spolčo??? NEMYSLITELNÉ!!! Ihned u církevního tajemníka se bude řešit, že farář sdružuje mládež. Přeložíme ho, srdužení rozpustíme, protože je protirežimní!!! - Pro nás už fakt nepředstavitelné věci. Važme si svobody a děkujme za ni Pánu. 

PS: Mějme v modlitbách i ty, kteří zemřeli za svobodu a demokracii v naší zemi. +

Jirka

Zobrazeno 441×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio